JAPONEZĂ

Într-o lume a globalizării, relaţiile economice, politice şi culturale nu se pot rezuma la contexte restrânse, fără amplitudine, motiv pentru care este imperios necesară lărgirea zonei de interes și către Asia, al cărei potential este încă insufient exploatat. Merită reţinut faptul că dintre primele trei superputeri economice internaţionale, două sunt de extracţie asiatică.

În cadrul continentului asiatic, Japonia rămâne un stat care a știut să își depășească rapid poziţia de ţară învinsă după cel de-al Doilea Război Mondial, profitând de ceea ce iniţial părea un dezavantaj şi reuşind să îşi dezvolte capacităţile economice şi tehnologice, astfel ca în prezent să fie considerată o putere regională, dar şi internaţională, datorită factorilor culturali, economici, educaţionali şi politici.

De-a lungul timpului, Japonia a impus un model economic asiatic rapid împrumutat la nivel global, bazat pe „complementaritatea între economii”, propunând o serie de termeni de specialitate tipic japonezi care s-au impus în peisajul economic mondial, ca, de exemplu, zaibatsu (trust) sau kaizen (îmbunătăţire continuă), și aducând în prim plan firme de renume, recunoscute pentru profesionalismul și calitatea produselor și serviciilor oferite: Toyota, Mitsubishi, NTT etc.

În Academia de Studii Economice, există o legătură afectivă puternică pentru Japonia, cimentată de personalitatea lui Nicolae D. Xenopol, primul ambasador român la Tokyo (1917), dar și fondatorul Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (denumirea inițială a ASE) (1913). În prezent, studenții din ASE au posibilitatea de a studia limba japoneza ca disciplină facultativă și de a participa la evenimentele culturale nipone: Săptămâna Internațională, Școala de vară de limbă și cultură japoneză, secțiunea de cultură japoneză din cadrul Sesiunii științifice studențești, atelierul de compoziție haiku etc.

În anul 2018, s-a înființat Centrul de Studii Japoneze ASE, care își propune următoarele obiective:

• Consolidarea comunicării din perspectiva diversității culturale

• Întărirea relațiilor bilaterale româno-nipone

• Creșterea vizibilității ASE pe scena Extrem Orientală

• Dezvoltarea de parteneriate cu universități din Japonia

• Crearea de mobilități studențești în spațiul asiatic

• Conceperea unor proiecte de cercetare cu participare româno-niponă

• Promovarea valorilor românești în Japonia, pentru creșterea atractivității turistice

• Creșterea gradului de accesibilitate la civilizația japoneză prin organizarea de evenimente culturale specifice (demonstrație de caligrafie/origami) etc.

Pentru informații actualizate, puteți accesa și pagina de FACEBOOK:

Japan.ASE

Prezentare-Limba-japoneza